Object

Title: Sposób kształtowania kul metodą kucia półswobodnego opis patentowy nr 221634

Oryginal title:

PL 221634 B1

Description:

Sposób kształtowania kul metodą kucia półswobodnego charakteryzuje się tym, że półfabrykat w kształcie odcinka pręta o średnicy mniejszej od średnicy kształtowanej kuli długości większej od średnicy kształtowanej kuli, umieszcza się na podtrzymce sprężystej pomiędzy dwoma matrycami, które na powierzchniach czołowych, położonych naprzeciwko siebie mają wykonane kształtowe wykroje sferyczno - stożkowe, przy czym końce półfabrykatu mają kształt stożkowy o jednakowych kątach rozwarcia stożków, następnie uruchamia się ruch postępowy dwóch matryc, które przemieszcza się w kierunku półfabrykatu ze stałą prędkością, w wyniku czego spęcza się półfabrykat w kształtowych wykrojach sferyczno - stożkowych i kształtuje się kulę, przy czym powierzchnie stożkowe półfabrykatu i jego powierzchnie walcowe bezpośrednio przylegające do powierzchni stożkowych kształtuje się w wykrojach sferyczno - stożkowych, zaś środkową część półfabrykatu kształtuje się swobodnie. Następnie uruchamia się ruch postępowy jednej z matryc, zaś druga matryca pozostaje nieruchoma i kształtuje się kulę.

Publisher:

Politechnika Lubelska (wyd. cyfrowe) ; Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej (wyd. oryg.)

Contributor:

Politechnika Lubelska. Uprawaniony z patentu ; Milczek Tomasz (1950-). Oprac.

Format:

application/pdf

Language:

pol

Relation:

Opis zgłoszeniowy wynalazku PL 398831 (A1) 28.10.2013. ; Nr zgłoszenia: 398831.

Coverage:

B21K 1/02 (2006.01) Int. Cl. ; B21J 5/02 (2006.01) Int. Cl. ; B21J 13/02 (2006.01) Int. Cl.

Rights Management:

Politechnika Lubelska

Tags:

aw

Object collections:

Last modified:

Nov 22, 2016

In our library since:

Nov 22, 2016

Number of object content hits:

97

Number of object content views in PDF format

76

All available object's versions:

https://bc.pollub.pl/publication/13178

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Similar

This page uses 'cookies'. More information