Object

Title: Sposób walcowania poprzecznego wyrobów typu kula, zwłaszcza z główek złomowanych szyn : opis patentowy nr 215439

Oryginal title:

PL 215439 B1

Description:

Sposób walcowania poprzecznego wyrobów typu kula, zwłaszcza z główek złomowanych szyn, charakteryzuje się tym, że wsad w postaci główki, odciętej ze złomowanej szyny, umieszcza się między dwoma narzędziami płaskimi, mającymi kliny wstępne oraz umieszczone za nimi kliny z bruzdami wzdłużnymi o zarysie półokrągłym, po czym narzędzia wprawia się w ruch przeciwbieżny z taką samą prędkością, w czasie którego przemieszczające się kliny wstępne wcinają się we wsad, obracają go, kształtując półfabrykat w postaci pręta o średnicy większej lub równej średnicy kuli, w który następnie wcinają się kliny z bruzdami i kształtują kule, które w ostatniej fazie walcowania są odseparowywane od siebie w wyniku oddziaływania noży rozcinających, umieszczonych na końcu narzędzi płaskich. Proces realizowany jest w układzie, w którym tylko jedno z narzędzi płaskich wykonuje ruch posuwisty z prędkością, zaś drugie narzędzie jest stałe.

Publisher:

Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej (wyd. oryg.) ; Politechnika Lubelska (wyd. cyfrowe)

Contributor:

Politechnika Lubelska. Uprawaniony z patentu ; Milczek, Tomasz (1950- ). Oprac.

Format:

application/pdf ; pełnotekstowe przeszukiwanie publikacji

Relation:

Opis zgłoszeniowy wynalazku PL 395349 (A1) 20.06.2011. ; Nr zgłoszenia: 395349.

Coverage:

B21B1/42 (2006.01) Int. Cl. ; B21B13/02 (2006.01) Int. Cl. ; B21B23/00 (2006.01) Int. Cl. ; B21K 1/02 (2006.01) Int. Cl.

Rights Management:

Politechnika Lubelska

Tags:

bplmj

Object collections:

Last modified:

Sep 23, 2014

In our library since:

Feb 24, 2014

Number of object content hits:

107

Number of object content views in PDF format

93

All available object's versions:

https://bc.pollub.pl/publication/6766

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
PL 215439 B1 Sep 23, 2014

Similar

This page uses 'cookies'. More information