Obiekt

Tytuł: Sposób i urządzenie do pomiaru właściwości powierzchniowo aktywnych cieczy : opis patentowy nr 209517

Tytuł oryginału:

PL 209517 B1

Opis:

Wynalazek dotyczy sposobu i urządzenia do pomiaru właściwości powierzchniowo aktywnych cieczy, zwłaszcza obróbkowych.Sposób polega na tym, że badaną ciecz wlewa się do pojemnika, w której to cieczy zanurza się próbkę z cienkiej folii metalowej, po czym próbkę tą rozciąga się i mierzy się jej średnie odkształcenie plastyczne za pomocą czujnika, zaś ocenę właściwości powierzchniowo aktywnych tej cieczy dokonuje się poprzez poprzez porównanie średnich odkształceń plastycznych próbki rozciąganej w tej cieczy ze średnimi odkształceniami plastycznymi takiej samej próbki rozciąganej w powietrzu. Urządzenie składa się z zespołu obciążającego, którego elementami są szalka na której znajdują się obciążniki, dźwigni z linką, która połączona jest z uchwytem ruchomym, w którym zamocowany jest koniec próbki, zaś drugi koniec próbki zamocowany jest w uchwycie stałym, przy czym próbka zanurzona jest w badanej cieczy wypełniającej pojemnik, natomiast średnie odkształcenie plastyczne próbki mierzone jest za pomocą czujnika połączonego z komputerem.

Wydawca:

Politechnika Lubelska

Współtwórca:

Milczek, Tomasz (1950- ). Oprac. ; Politechnika Lubelska. Uprawaniony z patentu

Format:

application/pdf ; pełnotekstowe przeszukiwanie publikacji

Powiązania:

Opis zgłoszeniowy wynalazku PL376238 (A1) 22.01.2007 ; Nr zgłoszenia: 376238

Zakres:

G01N 33/26 (2006.01) Int.CI.

Zarządzanie prawami:

Politechnika Lubelska

Tagi:

bplmj

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2014-04-11

Data dodania obiektu:

2013-02-04

Liczba wyświetleń treści obiektu:

146

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

109

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://bc.pollub.pl/publication/1944

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
PL 209517 B1 2014-04-11

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji